dml_hungary_tanterem_elotte-utana
dml_hungary_könyvtár_elotte-utana

A DML Hungary Kft. az elmúlt évek során több sikeres intézményi világításkorszerűsítési projektet zárt. Ezek közül kiemelkedő jelentősségűek az általános iskolákban végzett átfogó felújítási munkálatok. Átfogó, mert a projektek során vállaljuk azok felmérését, tervezését, logisztikáját, kivitelezését, előfinanszírozását egyaránt. Átfogó, mert a felújítás az épületek valamennyi részegységére kiterjed, legyen az tornaterem, tanterem, közlekedő vagy szociális helyiség. A fent és alább található képekkel, grafikonokkal elsőként a kispesti Bolyai János Általános Iskola korszerűsítésének eredményeit mutatjuk be.

dml_hungary_aula_elotte-utana
  • villamosenergia megtakarítás: 53%
  • éves áramdíj megtakarítás: 3,6 millió Ft
  • fényminőség radikális javulása
  • megvilágítási szint emelkedése
  • karbantartási költségek csökkenése
  • működési zaj megszűnése
  • 3-5 év garancia

Az említett XIX. kerületi példa esetén a kivitelezési munkálatok, melynek során 5 hétvége alatt 761 db lámpa cseréjét végeztük el, nem befolyásolták az iskola tanrendjét és mindennapos működését.

dml_hungary_bolyai_grafikon_2
Budapest Bólyai Ált.isk. LED csövek 2
*A fenti mérési adatok a Bolyai János Általános Iskola teljes energiafogyasztását mutatják, beleértve egyéb fogyasztókat is!

 

dml_hungary_referencia_telki_pipacsvirag_altalanos_iskola (12)
dml_hungary_referencia_telki_pipacsvirag_altalanos_iskola_vilagitaskorszerusites (6)

A 2016. év egyik kiemelkedő feladata és eredménye volt a DML Hungary Kft. számára a telki Pipacsvirág Két Tannyelvű Általános Iskola világításának teljes rekonstrukciója. A projekt során a világítást új, korszerű és energia-hatékony LED, illetve DML indukciós megoldásokra cseréltük az épület minden helyiségében, ami nem kevesebb, mint 603 db lámpatest korszerűsítését jelent. A kivitelezési munkálatok - az iskola működését nem zavarva, délutáni, esti és hétvégi munkavégzéssel - 10 nap alatt készültek el.

dml_hungary_referencia_telki_pipacsvirag_altalanos_iskola_vilagitaskorszerusites (16)

Fényerő növekedés a korszerűsítést követően:

dml_hungary_pipacs_grafikon_3

A beruházás ESCO konstrukcióban, finanszírozással és üzemeltetéssel kiegészítve valósult meg. Ennek révén a projekt költségeit a megrendelő teljes egészében a megtakarításból fedezi, amihez 0% kezdeti önerővel kellett hozzájáruljon! ESCO finanszírozó partnerünk a LED és DML indukciós világítási termékek 4-5 éves jótállási idején túl további 5 év üzemeltetési kötelezettséget vállalt, így az elkövetkezendő tíz évben biztosított az intézmény rendeltetésszerű működése, valamint a beruházás kényelmes “törlesztése”. A projekt rentábilis megtérülését - mind a megrendelő, mind a finanszírozó számára - a jelentős, 61,42%-os villamosenergia megtakarítás garantálja.

A havi rendszeres mérések alapján a vártnál is kedvezőbbek a megtakarítási értékek.

dml_hungary_esco_grafikon_3
dml_hungary_referencia_telki_pipacsvirag_altalanos_iskola_vilagitaskorszerusites (10)

 

dml_hungary_referencia_eotvos_iskola_tornacsarnok_utana (2)
dml_hungary_referencia_pukas_ferenc_iskola (9)
dml_hungary_referencia_bolyai_janos_altalanos_iskola (21)

A Budapest XIX. kerületi Önkormányzat megrendelésére, a nagyobb fényerő és az alacsonyabb energiafogyasztás érdekében hatékonyabb DMLS digitális mágneses indukciós csarnokvilágítókra cseréltük a hagyományos fénycsöves lámpatesteket például a Bolyai János Általános Iskola tornatermében is.

A munkálatok során 88 darab hagyományos 2x58W fénycsöves világítás helyére 44 darab 120-150-200 W teljesítményű DMLS HB-21 típusú indukciós csarnokvilágító lámpatestet szereltünk fel, amelyek fogyasztása több, mint 40% energiamegtakarítást jelent évente.

A különböző teljesítmények alkalmazásával az eredeti, aszimmetrikus lámpakiosztást egyensúlyoztuk ki, így teljesen egyenletes megvilágítás jött létre a projekt befejeztével. A hagyományos fénycsövekkel ellentétben az indukciós csarnokvilágítók nagy magasságból hatékonyabban vetítik a fényt a talajszintre, oda, ahol arra a legnagyobb szükség van egy tornateremben.

Továbbá radikálisan csökken a nagy magasságokban végzett költséges karbantartások szükségessége. A kivitelezési munkálatokat egy hétvége alatt elvégeztük. A 30 éves iskola a következő 20 évben használja majd gondozás mentesen új indukciós világítását a tornateremben. A kerületi Önkormányzat a projekt jelentős sikere okán további 3 iskola tornatermének felújítását kezdeményezte, így korszerűsítésre került az Eötvös József, Puskás Ferenc és a Vass Lajos Általános Iskola tornaterme is. Ezen referenciák példamutatása alapján került sor a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola tornatermének világítástechnikai megújítására is.

dml_hungary_grafikon_3