A világításkorszerűsítés „iskolapéldája”

Átfogó világításkorszerűsítési projekt keretében az áramfogyasztás, több mint a felére csökkent a XIX. kerületi Bolyai János Általános Iskolában

 

2 lépcsőben készült el az a világításkorszerűsítés, melynek keretein belül a Bolyai János Általános iskola összes hagyomásnyos fénycsöves lámpatestjét LED és DML indukciós világítótestekkel, vagyis, egyfajta hibrid rendszerrel váltottuk ki. Ennek köszönhetően az előre prognosztizált energiafogyasztás csökkenés nemhogy teljesült, de még a vártnál is nagyobb mértékben. Nemkülönben a fényerő növekedés, és a működési zaj csökkenése (ez utóbbi, nem is gondolnánk, mennyire fontos a folyamatos munkavégzés/tanulás mellett). A kivitelezési munkálatok, melynek során 5 hétvége alatt 761 db lámpa cseréjét végeztük el, nem befolyásolták az iskola tanrendjét és mindennapos működését.

A korszerűsítés eredményei:

  • villamosenergia megtakarítás: 53%*
  • éves áramdíj megtakarítás: 3,6 millió Ft
  • fényminőség radikális javulása
  • megvilágítási szint emelkedése
  • karbantartási költségek csökkenése
  • működési zaj megszűnése
  • 3-5 év garancia

*Az önkormányzat energetikusa által közölt hivatalos mérési adatok, s az iskola teljes energiafogyasztását mutatják, beleértve egyéb fogyasztókat is! A világítási rendszer megtakarítása eléri a 60-65%-ot!

 

 

 

Indukciós világítás a kispesti Bolyai János Általános Iskola tornatermében

A Budapest XIX. kerületi Önkormányzat megrendelésére, a nagyobb fényerő és az alacsonyabb energiafogyasztás érdekében DML digitális mágneses indukciós világításra cseréltük a hagyományos fénycsöves lámpatesteket a Bolyai János Általános Iskola tornatermében. 
A munkálatok során 88 darab hagyományos 2x58W fénycsöves világítás helyére 44 darab 120-150-200W teljesítményű indukciós lámpatestet szereltünk fel, amelyek fogyasztása több, mint 40% energia-megtakarítást jelent évente. A különböző teljesítmények alkalmazásával az eredeti, aszimmetrikus lámpakiosztást egyensúlyoztuk ki, így teljesen egyenletes megvilágítás jött létre a projekt befejeztével. A hagyományos fénycsövekkel ellentétben az indukciós fényforrások nagy magasságból hatékonyabban vetítik a fényt a talajszintre, oda, ahol arra a legnagyobb szükség van egy tornateremben. Továbbá radikálisan lecsökken a nagy magasságokban végzett költséges karbantartások szükségessége. A munkálatokat egy hétvége alatt elvégeztük. A 30 éves iskola a következő 20 évben használja majd gondozás mentesen új indukciós világítását a tornateremben. 
A kerületi Önkormányzat a projekt jelentős sikere okán további 3 iskola tornatermének felújítását kezdeményezte, így korszerűsítésre került az Eötvös József, Puskás Ferenc és a Vass Lajos Általános Iskola tornaterme is. Ezen referenciák példamutatása alapján került sor a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola tornatermének világítástechnikai megújítására is.

Referencia képek: