SZIE sportcsarnok

2015-ben valósult meg a SZIE sportcsarnok indukciós világításkorszerűsítése.

Szent István Egyetem sportcsarnoka komoly világításkorszerűsítésre szorult, hiszen a meglévő, hagyományos higanygőz lámpatestek meglehetősen elavultak voltak. Ennek több hátránya is volt: túl azon, hogy a fenntartásuk, karbantartásuk nehézkes és költséges volt, a létesítmény alul-világítottsága nem tette lehetővé magasabb besorolású sportesemények lebonyolítását, adott esetben azok TV-s közvetítését. Elengedhetetlen megemlítenünk, hogy a SZIE sportcsarnok nagyívű projektjében a fővállalkozó Túróczi és Társa Kft. által vehettünk részt, akik szakértelme és elkötelezettsége további biztosítéka volt a sikeres megvalósulásnak.

Sajnos az egész épület gépészete és épületszerkezete felett eljárt az idő, de ez szerencsére nem volt akadálya annak, hogy a a világítás korszerűsítésével a létesítmény, a rendeltetésének megfelelően, visszanyerje méltóságát, otthont adjon bajnokságoknak, edzéseknek, egyéb rendezvényeknek.

A világításkorszerűsítés során több speciális körülménynek kellett megfelelni: egyrészt olyan világítótestet kellett találnunk, mely túl azon, hogy energiatakarékos és a karbantartás igénye csekély, megfelelően stabil és ellenálló az esetlegesen felpattanó labdákkal szemben. Fontos szempont volt továbbá, hogy a lámpatest alacsony legyen, mivel a sportpálya szabványosságához elengedhetetlen azok talajszinttől mért távolsága.

Másrészt nem egy, hanem 2 sportpálya megvilágításáról kellett gondoskodnunk, hiszen a lelátó mögött ugyanis egy futópályát alakítottak ki, ami szintén része volt a SZIE sportcsarnok korszerűsítési projektnek.

A harmadik kritérium a több szintű megvilágítás volt, tehát a tervezés során úgy kellett kialakítani a világítási köröket, hogy az 3 szintű, külön-külön is egyenletes, homogén fényértéket produkáljon.

A megoldás a DML Hungary Kft. által forgalmazott indukciós világítástechnológia volt, méghozzá abból egy speciális termék, a DMLS TT-503 alagút világítás széria, melynek IP védelme, teljesítménye és szerkezeti kialakítása a legmegfelelőbbnek bizonyult az adott feladathoz.

Az indukciós lámpák bizonyítják, hogy bár a technológia kissé elavultnak számít, ám élettartamban minden elvártnál jobban teljesítenek az itt is felszerelt indukciós lámpák

Referencia képek